Na het lezen van talloze blogs, nieuwsberichten en onderzoeken heb ik een maand geleden besloten om te stoppen met het slikken van de pil. Puur om te kijken wat er gebeurt en hoe dit mijn leven beïnvloed. Het is dus een soort van experiment om te zien of ik mij daadwerkelijk anders voel zonder de pil. Mijn bevindingen wil ik met jullie, om de zoveel tijd, delen. Wellicht kan ik jullie inspireren of juist niet inspireren om te stoppen met het slikken van hormonen. Ik ben nu een maand gestopt en ik wil je graag vertellen hoe ik mijzelf voelde voordat ik stopte en hoe het nu met mij is. Lees snel verder!

Voor het stoppen met de pil

De pil die ik slikte was de lichtste pil, op dat moment. Ik begon volgen mij toen ik 18/19 jaar oud was met de microgynon 30. Waarom begon ik met het slikken van de pil? Omdat het eigenlijk voelde als de normaalste zaak van de wereld. Gewoon beginnen, want iedereen in mijn omgeving slikte de pil dus waarom ik niet dan?! Daarnaast was ik erg onregelmatig ongesteld en wilde ik grip krijgen op mijn cyclus ofwel vruchtbaarheid. De schrik om zwanger te worden is volgens mij bij elk meisje wel aanwezig. Niet dat ik zo ontzettend seksueel actief was – nee, ik had toen niet eens een vriendje. Toch voelt het fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben. Ik had niet echt veel acné in die tijd dus het slikken van bijvoorbeeld de Diane pil was niet van belang. Toen ik begon met slikken was ik heel erg bang dat ik kilo’s zou aankomen. Volgens mij ben ik niet echt aangekomen, maar heb ik wel meer heupen en vollere borsten gekregen door de pil (of dit valt te wijden aan andere zaken, ik heb echt geen idee). In de laatste jaren merkte ik dat ik áltijd op dezelfde momenten in de maand pukkels krijg op mijn kin en voorhoofd. Heel vreemd, want in de stopweek verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Daarnaast krijg ik vaak hoofdpijn na de stopweek. Ook heb ik wel eens steken in mijn onderbuik waarvan soms het zweet uitbreekt. Ik weet niet waar die steken vandaan komen, maar het voelde niet echt goed. Nu ik 24 jaar ben en de pil al ruim 6 jaar slik, ben ik mezelf pas ECHT gaan bezighouden met alles omtrent de werking van de pil. Toen ik begon met de pil heb ik mijzelf nooit afgevraagd wat de pil inhoudt en hoe ik mezelf daardoor zou voelen etc. Nee, ik kreeg deze voorgeschreven dus dan begin je gewoon met slikken. Nu ik 24 jaar ben besef ik me ineens dat ik een vrouw ben zonder bepaalde ‘lust’gevoelens (haha, het is niet dat het totaal ontbreekt. Dit klinkt anders zo dramatisch). Sommige vriendinnen hebben wel bepaalde behoeftes en de een meer dan de ander. Bij mij is dat absoluut de omgekeerde wereld. Door de mensen in mijn omgeving vraag ik mijzelf vaak af hoe het komt dat daar zo’n verschil in zit. Ik weet zeker dat dit een bijwerking van de pil kan zijn (net zoals de pukkels op mijn hoofd). Ik ben nog steeds jong en ik zit in de ‘bloei’ van mijn leven. Het kan dus niet kloppen dat bepaalde gevoelens afnemen/verminderen. In dit blog van The Green Happiness staan nog veel meer redenen waarom je zou kunnen stoppen met de pil, het heeft mij in ieder geval wel geïnspireerd!

1 maand later – ontpillen

Nu ik een maand verder ben – zonder de pil geslikt te hebben – voel ik me niet heel erg anders. Ik heb niet het idee dat ik minder weeg, de puistjes zijn wel minder maar ik kan dit nog niet relateren aan het gebruik van de pil. Wél heb ik het idee dat ik niet zo’n harteloos persoon ben als het gaat om mannen. Mannen zitten dagelijks in mijn gedachten en ik ben er ineens veel meer mee bezig. Misschien praat ik mezelf dat aan – daar zal ik dus niet meer achter kunnen komen, hoe meet je zoiets? – misschien ook niet. Ik ben nog steeds niet ongesteld geworden dus ik denk dat dat nog wel een maandje of drie gaat duren. Wellicht zelfs nog langer, want dat lees ik in allerlei blogs en nieuwsberichten op het internet. Het schijnt ook zo te zijn dat het ontpillen al een half jaar duurt.. Dat heeft niemand mij verteld toen ik er aan begon. Er is geen handboek of een wetenschappelijk artikel waarin daadwerkelijk staat wat het ontpillen met je lijf doet en hoe lang het duurt voordat je eigen hormonen weer op gang zijn gekomen. Mijn huisarts heeft me überhaupt weinig verteld over de pil, maar ik was nog jong en had daar absoluut geen oog voor. Ik ben onwijs benieuwd hoe ik me voel als we weer een maand verder zijn..
P.S. Ik merk dat ik alles met misschien of wellicht benader, maar het is moeilijk om conclusies te trekken als je nog geen échte veranderingen hebt waargenomen.

Een nieuw anticonceptiemiddel

Nu ik zonder ingeslikte hormonen door het leven ga, voel ik mijzelf wel kwetsbaar. Ik heb de touwtjes niet meer in handen en dus weet ik niet wanneer ik ongesteld word. Dus ik ben afhankelijk van andere middelen die soms minder betrouwbaar zijn dan de pil. Ik overweeg om toch over te stappen op een ander conceptiemiddel zodat ik mijzelf wat meer beveiligd voel (hoe raar is dat he, dat je zonder de pil jezelf een soort van naakt en kwetsbaar gaat voelen). De opties die ik heb bekeken zijn:
Het spiraaltje, je hebt hier meerdere soorten van, maar het principe is hetzelfde. Ik durf dit niet, want het schijnt écht heel erg heftig te zijn wanneer het spiraaltje ‘ingebracht’ moet worden. Daarnaast heb je dan nog steeds hormonen, maar dan slik je ze niet. Een voordeel hiervan is dat je een spiraal 5 jaar kan laten zitten, je wordt bijna niet ongesteld en je hoeft nergens aan te denken (het zit namelijk gewoon in je lichaam dus jij kan doen en laten wat je wil!).
De prikpil, om de drie maanden kan je de prikpil nemen. Je krijgt dan gewoon een prikje met maar één hormoon. Schijnbaar brengt dit minder bijwerkingen met zich mee dan de pil.
Deze twee opties heb ik tot nu toe bekeken, de rest trekt me al helemaal niet. Ben je benieuwd naar alle opties? Kijk dan even op www.anticonceptie.nl, daar staat werkelijk alles fijn en netjes uitgelegd. Natuurlijk ga ik mijzelf laten adviseren door mijn huisarts, want hij weet waarschijnlijk overal wel het fijne van!

Ik laat jullie snel weer wat weten over ‘hoe het mijn lichaam staat’! Daarnaast wil ik het graag weten als jij ook ooit bent gestopt of hier een ervaring in hebt. Sharing is caring, ideaal voor ons als vrouwen!

Advertenties