De griep heerst onwijs en elk jaar is het ‘lekker’ als je onbewust niet ziek bent geworden. Dan kan je weer een ‘high five’ doen met jezelf, want dan heeft de griep je niet gekilled. Sinds zondag ben ik – totaal – ziek, zwak, misselijk en ellendig van de welbekende griep. Ik kan niet zeggen of het griep is, maar je kan hier zien dat het toch wel echt heerst… Het is voor mij een úberlange tijd geleden dat deze ellendige killer mij zo zwak heeft gemaakt. Ik heb ongeveer alle ‘symptomen’ wel gehad – van overgeven tot aan keelontsteking  en van koorts tot duizeligheid– het was eigenlijk één groot feest! Thanks, mister Griep ik heb echt genoten om de gehele bucketlist af te vinken. Ik kon overal check neerzetten! Halleluja.

Niet zeuren mentaliteit

In Nederland – of ik weet niet of dat in de rest van de wereld niet zo is – hangt een echte ‘niet-zeuren-mentaliteit’. Dat betekent dat je eigenlijk tja.. niet mag zeuren? Haha, ja dat is toch echt zo. Wij zijn bikkels, doordouwers en harde werkers. Ben je ziek? NEE, natuurlijk niet!! Daar doen we toch helemaal niet aan! Ik bedoel.. Ik ben zelf ook gewoon naar mijn werk gegaan op dinsdag. Was dit slim? Nee, want ik kreeg dinsdagavond koorts. Was ik beter? Nee, natuurlijk niet! Wat deed ik na dinsdag.. Ik ben op woensdag – inclusief koorts en alle zweetpartijen die daarbij horen – weer naar mijn werk gegaan. Was dat slim? NEE, ik ben toen om half 10 weer terug naar huis gegaan. Waarom zijn we zo dom?! En waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat we ellendig, ziek, zwak en misselijk zijn? Ik geef de schuld aan onze mentaliteit hier in dit land. Ziek zijn is gewoon voor watjes.. Nee, ziek zijn is ziek zijn. Je moet uitzieken, want ik ben momenteel (dag 5) nog steeds niet 100% fit en daarmee wil ik zeggen dat je toch echt de rust moet nemen die je nodig hebt. Waarom je moet uitzieken vertel ik hieronder 😉

Het vreet energie

Heel simpel: je lichaam valt alle ziektemakers aan en dat vergt een hoop energie. Daarnaast eet koorts de calorieën op.. Het klinkt vrij funny, maar het is waar. Elke graag die de lichaamstemperatuur stijgt boven de 36 graden, verbrand je 7 tot 12 procent meer calorieën. Je verbruikt veeeel meer energie dan normaal. Het duurt dus langer als je geen gas terugneemt óf je wordt gewoon weer ziek na een korte periode.

Het is vaak erger dan je denkt

Als je je niet lekker voelt, ben je als snel geneigd om je mond vol te proppen met allerlei pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen of andere middelen. Die remmen de pijnprikkels waardoor je je dus beter voelt dan je bent. Je hebt dus minder last van de ontsteking, maar de ontsteking is niet verdwenen. Je mag het middel zien als een ‘verlichting’ van de ellendigheid, maar ben wel bewust van het feit dat je nog steeds ziek bent.

Dus beter uitzieken dan doorbikkelen dames en heren! Geef je zelf maar gewoon de tijd en rust. Al is het belachelijk saai op de bank en bed (ik weet het inmiddels), je moet toch echt naar je lichaam luisteren. Dat werk of die studie kan wel even wachten!

Ben jij nog ziek geweest dit jaar?!