Een tijdje geleden (klik hier voor de blog!) liet ik jullie weten dat ik was gestopt met de pil. De voornaamste reden was dat ik een tijdje zonder (fake)hormonen zou willen leven. Ik was erg benieuwd naar de effecten van het stoppen met de pil én zal jullie een update geven over hoe het nu met mij gaat.

Na 1 maand alweer ‘back alive!’

Toen ik gestopt was eind januari dacht ik dat ik ongeveer 6 maanden niet ongesteld zou worden.. Ik had de app ‘Menstruatie Agenda Lite (Period Dairy Lite)’ gedownload om mijn vrouwelijke cyclus bij te houden. Ik vond het vrij bijzonder, want de app rekende uit dat ik 28 februari ongesteld zou worden en een dag later werd ik het. Heel even sprong ik een gat in de lucht, want halleluja ik heb een gezond lichaam die ook uit zichzelf nog ongesteld kan worden! Maar al snel vond ik het ook vrij vervelend: ik had mezelf namelijk niet voorbereid op een ongesteldheidsweek. Wat ik direct merkte was dat ik totaal geen buikkrampen had. Ik had letterlijk nergens last van. Met mijn pil, microgynon 30, had ik juist altijd hele zware buikkrampen en kon ik zelfs niet staan van de pijn. Heel vreemd, ik had deze ongesteldheidsperiode dus ook totaal niet zien (voelen) aankomen. Dat is dus een positief ding! Ik voelde me wel écht een vrouw.. Natuurlijk zijn die hormonen nog niet als sneeuw voor de zon verdwenen, maar ik denk dat het stiekem (bij mij dan) sneller gaat dan ik dacht! Oja, even voor de duidelijkheid zal ik je hieronder vertellen wat er wel/niet gebeurt is nu ik ben gestopt met de pil:
– Afvallen: nee ik ben niet afgevallen. Je zou eerder zeggen dat ik ben aangekomen.
– Borsten kleiner: Mwah, volgens mij ook niet echt.. Ik had al geen hele grote bloemkolen dus wat dat betreft ben ik happy!
– Puistjes: mijn huis (vooral mijn gezicht) is écht beter! Ik heb minder puisten en minder grote puisten. Wel ervaar ik momenteel een aantal ontstekingen op mijn rug.. Dat heb ik nooit dus dat zal wel een of andere bijwerking zijn van stoppen met de pil.
– Mijn libido: ik heb het idee dat mijn libido wél gestegen is. Het is niet zo dat zich dit uit in het dagelijks leven (mannen jullie kunnen nog rustig op pad), maar ik heb wel zo’n vaag gevoel hiervan.

Een nieuw middel: de NUVARING

Ik had mijzelf voorgenomen om maximaal 2 maanden zonder anticonceptiemiddel te leven. Het is toch wel spannend om niet alle controle in eigen handen te hebben. Nu ben ik inmiddels bijna 2 maanden verder en heb ik research gedaan naar andere conceptiemiddelen. Mijn collega vertelde mij laatste over de NUVARING. De NUVARING is een buigzame ring die je zelf in je vagina inbrengt. Hij beschermt je voor 3 weken en je kan dat ding 3 uur per dag er zelfs uithalen! Stel je hebt onwijs zin in seks of je bent dat ding ff zat (al voel je er schijnbaar geen ene fluit van), dan kan je jezelf bevrijden van deze NUVARING. Daarnaast kan je ook na de 3 weken een nieuwe inbrengen zodat je niet ongesteld wordt. Een ander voordeel is als je diarree, antibiotica, misselijkheid (en moet braken) hebt, is de NUVARING nog steeds volledig betrouwbaar (het is sowieso even betrouwbaar als de pil – mits het goed zit). Het is een flexibel ringetje die je simpelweg net zoals een tampon inbrengt. Natuurlijk zitten er wel hormonen in, maar deze hormonen zullen alleen plaatselijk opgenomen worden. Je krijgt dan ook veel minder hormonen binnen dan je zou hebben met de pil. Ik heb nog geen vage bijwerkingen gevonden, maar die kan je altijd wel hebben. Je raadt het al, ik wil deze NUVARING gaan gebruiken. Ik wacht nog even met naar de huisarts gaan, want ik ben nu momenteel blij met niks. Wellicht ga ik voordat ik op reis naar Vietnam ga, even snel langs om dit middel te halen!

Ik hou jullie op de hoogte mocht ik beslissen om (snel) te beginnen met de NUVARING. Heb jij al ervaring met de middel? Ik hoor graag jouw ervaring hiermee.