Heb jij wanderlust en stijgen je reiskriebels tot de max? Misschien heb je nog nooit een backpack trip gemaakt en heb je geen idee ‘where to start’. Met mijn klein beetje ervaring wil ik je op weg helpen zodat je jouw eerste reis zo goed mogelijk kan voorbereiden.

First things to do

Oké, je weet dat je op reis wilt, maar waar ga je heen? Er zijn onwijs veel bestemmingen waar je voor je eerste backpack trip gemakkelijk heen kunt gaan. Denk vooraf goed na over de volgende dingen:
Is het land gemakkelijk te bereizen? Ik bedoel zijn er nachttreinen, bussen en vliegtuigmogelijkheden? Thailand is hier bijvoorbeeld perfect op ingericht. Je kunt daar letterlijk een avond van te voren een reis plannen. Zoek dus van te voren goed uit of je gemakkelijk kan reizen door het land. Het geeft je namelijk wat minder stress als je voor het eerst lang weg bent!
Hoe lang ga je? Ook een belangrijke vraag. Wanneer je 3 maanden gaat, zal je door meer landen reizen en heb je bijvoorbeeld meerdere visums, geld en andere zaken nodig. Ik ben zelf 1 maand naar Thailand en Laos geweest. Dan hoor ik sommige mensen zeggen: 1 maand is toch niet lang? Nou, je kan enorm veel doen in 1 maand en ik kon mijn visum op de grens van Laos regelen. Bekijk dus goed HOE lang je kan gaan en stem daar je reis op af. TIP: Plan niet te veel zodat je gemakkelijk kan afwijken van je originele plan. Wanneer je eenmaal in het land bent, wil je vaak toch weer hele andere dingen doen dan je vooraf denkt!
Ga je samen of alleen? Wanneer je met een goede vriend samen op reis gaat, moet je vooraf goed afwegen of je wel dezelfde instelling en reisdoelen hebt. Misschien krijg je dikke ruzie en verpest het heel je reis én je vriendschap. Wanneer je alleen gaat, moet je een hele andere instelling hebben. Ik ben zelf alleen naar Bangkok gegaan, maar ik heb daar vrijwel binnen 2 uur de liefste reismaat ever ontmoet. Ik kon het juist onwijs goed met haar vinden, want wij hadden exact dezelfde instelling. Hoe dan ook: denk hier goed over na voordat je vast zit aan iemand waar je eigenlijk niet mee wilt reizen.

After the first thing to do: What do you need?

Nu je weet waar je heen gaat, hoe lang je gaat en met wie of zonder wie je gaat, is het tijd voor ALLE voorbereiding die je kan treffen. TIP: Bereid je goed voor, maar ga jezelf niet helemaal gek maken door alle blogs die er zijn te lezen zodat je een onrealistisch beeld creëert. Wat moet je WEL voorbereiden:
Heb ik een visum nodig? Sommige landen laten alleen reizigers binnen wanneer ze een visum hebben. Vietnam is bijvoorbeeld een land waar je niet zonder visum binnenkomt. Soms moet je alleen een visum hebben als je langer dan 1 maand in het land bent. Bereid je goed voor zodat je dit GOED geregeld hebt!
Heb ik inentingen nodig? Je gaat naar een land ver weg hier vandaan, daar zijn andere ziektes én vooral muggen. Maak een afspraak bij de GGD en zorg dat je goed bent voorgelicht. Ik heb momenteel DTP (10 jaar geldig) en Hepatitis A (2 inentingen zorgen voor geldigheid van 25 jaar). De malaria mug is op veel plekken een grote boosdoener, je kan hier malariapillen voor slikken. Let wel op! Deze tabletten kunnen je reis letterlijk verzieken. Sommige mensen gaan hallucineren van de tabletten of worden ziek. Je kunt ook proberen de gebieden met Malaria te vermijden. Ik ben zelf in Laos *malariagebied* geweest zonder malariapillen. Heel dom, maar ik had ze niet bij. Zorg ervoor dat je gewoon genoeg weet zodat je beschermd op pad gaat!
Is je paspoort nog geldig? Je paspoort moet nog GELDIG zijn. Dit is vrij belangrijk anders kom je het land niet in.
Moet ik een creditcard meenemen? Je kan reizen zonder creditcard, maar dat raad ik je niet aan. Met een creditcard kan je vliegtickets gemakkelijker boeken dan zonder creditcard. Daarnaast is het ook een soort back-up wanneer je je pinpas verliest. TIP: Doe je pinpas en creditcard NIET in dezelfde portemonnee maar bewaar ze op een andere plek in je backpack.
Hoe vroeg moet ik mijn vliegtickets boeken? Een simpel antwoord: zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper zijn de tickets. TIP: Kijk op Skyscanner, daar vind je altijd de goedkoopste tickets!
Hoe groot moet mijn backpack zijn? Ga je een backpack aanschaffen, bedenk dan vooraf goed wat je mee wilt nemen. Wanneer je naar een warme bestemming gaat, heb je simpelweg niet veel nodig. Voor vrouwen is het verstandig om een backpack te kopen die speciaal voor vrouwen is gemaakt. Wij vrouwen hebben namelijk een smallere rug en dat ruggetje moet natuurlijk wel een fijne backpack aan kunnen. Ik heb zelf een Nomad Sahara 55 liter. Ideaal, niet te groot én ook nog classy! TIP: Neem het minimale mee, je bent veel vrijer zonder te veel spullen: het is écht niet erg om weinig mee te nemen. Je kan altijd alles kopen in het land waar je bent. Ik heb zelf veel dingen tijdens mijn reis achtergelaten. Hoe minder spullen, hoe beter!
Wat neem ik mee qua fototoestel, smartphone of actioncamera? Hele goede vraag, want ik zei hiervoor al dat je zo min mogelijk moet meenemen. Je wilt je reis wel vastleggen. Ik heb de vorige keer mijn iPhone 6 meegenomen (geen moment spijt van gehad, ik zit elke dag nog te genieten van de filmpjes die erop staan) en een fotocamera van mijn ouders (deze maakt goede foto’s, daar heb ik nu nog profijt van). Ik heb nu ook een actioncamera gekocht waardoor ik mijn iPhone wat vaker in een kluisje kan laten liggen. Zo’n actioncamera kost ongeveer 60 euro en daar kan je mee onder water. Ideaal!
Moet ik een Lonely Planet hebben? Nee, dit hoeft absoluut niet. Ik doe het zelf wel, het is namelijk gewoon erg leuk en handig om bij te hebben.
TIP: Applicaties voor op je telefoon. Download Maps.me zodat je (ook offline) kan zien waar je ergens bent. Wij hebben zelf een keer in een taxi gezeten in Bangkok en die reed ergens anders heen dan wij wilden. Dit konden we live zien op de app Maps.me. Heel handig. Download ook een Valuta app zodat je altijd weet hoeveel je kwijt bent aan iets. Meer apps heb je niet nodig!

Oké, dit zijn in mijn ogen wel de belangrijkste zaken die je moet fixen/regelen of moet hebben voor je eerste backpacktrip. Maak je vooral niet druk én geniet van de voorpret. Reizen is het mooiste wat je kan doen. Je krijgt letterlijk reiskoorts wanneer je voor het eerst lang en ver weg bent geweest. Wanneer je nog vragen hebt of meer wilt weten kan je mij altijd een berichtje sturen!