Je bent jong, maar geen 16 jaar meer. Voor de gemiddelde puber ben je al oud. Je bent zo wat aan het begin van het eind terecht gekomen. Je hebt je studie (bijna) afgerond en NU is het moment dat JIJ je leven ineens op een totaal andere manier moet gaan inrichten. Toen je aan je studie begon, wist je dat je 4/5/6 jaar elke dag een beetje aan het studeren, feesten en slapen was. Maar NIEMAND wordt voorbereid op het moment dat je uit deze droom ontwaakt en dag in dag uit moet gaan werken. NO-BO-DY! Je weet helemaaaaal niet wat je wilt doen en je komt in een totale verwarring met jezelf. WELKOM in je Quarter Life Crisis!

Quarter Life Crisis

Herken je jezelf in het bovenstaande? Dan zit je, net zoals ik, in je Quarter Life Crisis. Het is een jonger zusje van de Midlife Crisis. De Quarter Life Crisis wordt ook wel ‘dertigersdip’ of het ‘dertigersdilemma’ genoemd. Deze dip ontstaat ergens tussen je 22e en 35e levensjaar en is een typisch westers fenomeen. Het is eigenlijk gewoon een misselijkmakend luxeprobleem die ze in Afrika echt niet hebben hoor (dus wat janken we nou eigenlijk!). De definities variëren van een heuse identiteitscrisis die voortkomt uit onduidelijkheid over wie je bent en wat je wilt in je leven tot een fenomeen dat wordt gekarakteriseerd door onzekerheid, teleurstelling, eenzaamheid, keuzestress en depressies. JEEZUS, het is dus echt een heftig ding. Kijk bij mij is het vooral het eerste ‘onduidelijkheid over wie je bent en wat je wilt’. Ja wie ik ben..
Ik zal de vragen eens beantwoorden naar alle eerlijkheid:
Wie ben je?
“Hmm, ik ben Janneke. Blond haar, vrolijk, enthousiast. Best oud al voor veel tieners, maar nog heel jong qua geest. Verzet zich tegen alles wat burgerlijk is en ik ga daar maar al te graag mee door. Het leven is vooral leuk en niet te serieus voor mij. Dus ja, dat ben ik.”
Ik zal je eerlijk vertellen dat dit geen gewenst antwoord is in veel gevallen.
Wat wil je?
“Elke dag tennissen, reizen, (alcohol) drinken met vrienden, muziek luisteren, zwemmen, zonnen en lekker eten. Daarnaast wil ik lekker DWARSS zijn het leven: heerlijk!”
Ja, maar dat kan toch helemaal niet in het leven. Je moet toch een ‘carrière’ willen maken…. AARGH, dit soort antwoorden maken me kotsmisselijk.
In principe geef ik bar slecht antwoord op die twee vragen, want het heeft geen zak te maken met wat ik wil in de rest van het leven qua werk. Het geeft dus nog geen goed beeld van WIE BEN IK en WAT WIL IK.

Generatie Y

Oké, je weet dat je niet weet wat je wilt en je weet niet wie je bent. Mijn tip: Ga jezelf vinden dan! Vroeger was alles anders.. Toen werd je bakker, moeder of dokter. Dat wist je gewoon en dat was het: BASTA, KLAAR! Wij – van de generatie Y – zitten middenin twee verschillende werelden. Wij zijn opgevoed door mensen die vroeger niets te kiezen hadden, maar ze gaven ons de kans om ALLES te proberen (thank you mum and dad..). Dus het gaat om: uiteindelijk goede baan vinden, leuke partner, kiddo’s, huisjes kopen, studieschuld aflossen en het leven doorkomen zonder ellende. Aan de andere kant hebben we eindeloze mogelijkheden: dit uit zich in angst om de verkeerde keuze te maken en we willen ons niet vastleggen. We durven dus geen keuzes te maken, terwijl dat onze identiteit bepaalt. Maar wat als je de verkeerde keuze maakt? Tja, keuzes genoeg!

Geluk is een keuze

We zijn dus ongelukkig omdat we geen keuzes maken.. Dus geluk is een keuze. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want zoveel keuzes maken die ene keuze toch wel moeilijk. En wie weet maken meerdere kleine keuzes gelukkiger dan een grote keuze. Bedenk: elk moment dat je kunt kiezen, kun je dus kiezen wat jou het meest gelukkig maakt. Ik weet namelijk best wat ik later wil worden als ik groot ben: ik wil gewoon gelukkig zijn. Het maakt me geen moer uit HOE, WAAR en op WELKE manier. Ik ga alles gewoon doen wat ik wil: reizen, verliefd worden, kleren en andere meuk kopen en nog veel meer. Ik heb gewoon een luxeprobleem. Ik heb luxe, ik heb keuzes, ik kies voor geluk.