Nu ik een aantal blogs heb geschreven over ‘het stoppen met de pil’ komt er voor mij een soort van ‘eindconclusie’ aan. In de afgelopen weken hebben veel mensen mij aangesproken over dit onderwerp en heb ik dus een soort van evaluatie kunnen schrijven. Ik kreeg trouwens ook te horen dat een aantal mannen (jaja) dit ook lezen, hilarisch. Vooral toen ik met deze mannen hier een gesprek over had. Mooi om te zien dat het dus door veel verschillende mensen gelezen is! Buiten dat, ik ga mijn ervaringen kort én krachtig opsommen in de voor- en nadelen van het stoppen met de pil!
Heb jij de vorige blogs niet gelezen, maar ben je wel benieuwd naar:
1) Waarom ik stopte met de pil? LEES HIER BLOG 1
2) Wat voelde ik na 1 maand gestopt te zijn? LEES HIER BLOG 2
3) Hoe voelde ik mij verder in het proces? LEES HIER BLOG 3

De voordelen van het stoppen met de pil

Ik heb al wel in de vorige blogs verteld wat de voordelen zijn van het stoppen met anticonceptie, maar ik vertel hier de voordelen van mijn eindconclusie:
– Stipt op nummer 1 staat: jezelf écht vrouw voelen. Ik heb ervaren dat ik bepaalde gevoelens of vrouwen dingen niet had tijdens het slikken van de pil. Dat heeft met name effect gehad op veel omtrent mijn kijk op mannen (want daar val ik op, misschien is het bij lesbische vrouwen wel dat het effect heeft op vrouwen, geen idee). Niet dat ik een of andere ‘losbandige vrouw’ werd. Alles behalve dat zelfs, maar ik heb wel ervaren hoe een vrouw eigenlijk in elkaar steekt en hoe dat is met ‘lichaamseigen hormonen’. En ik kan zeggen dat het oprecht anders voelt zonder de pil. Ik kan niet voor iedereen spreken dus dit zal wel persoonlijk zijn. Het is wel logisch dat het hier een direct effect op heeft gehad. Hormonen kunnen je gedrag en gevoelens zodanig beïnvloeden dat je niet meer weet hoe het is zonder. Dat is dan ook echt voor mij de reden geweest om te kijken hoe ik mijzelf voelde ZONDER deze hormonen in pil vorm.
– Je houdt minder vocht vast.. dus je valt af! Ik heb dit zelf niet echt ervaren, maar het schijnt een bijkomend voordeel te zijn voor veel vrouwen die een wat zwaardere pil gebruiken.
– Je kan zwanger worden! Voor mij was dit dus een NADEEL (zie verder in de tekst), maar hé misschien ben jij wel toe aan kinderen en is dit voor jou wel een voordeel. Vandaar dat ik deze reden er tussen zet.

Tussen voordelen en nadelen in

– Het gevoel van vrijheid: deze is een beetje omslachtig, want in principe heb ik juist geen vrijheid meer zonder de pil. Je bepaalt niet zelf wanneer je ongesteld wordt en je bepaalt ook niet zelf of je zwanger wordt ja/nee. Dat is dus eigenlijk een vrij negatief aspect. Het geeft wel vrijheid in die zin dat je niet meer rekening hoeft te houden met het idee dat je de pil op tijd moet slikken (zie hieronder).
– Je vergeet nooit om de pil te slikken, want de pil heb je niet meer. Het voordeel hiervan is ook dat je dus altijd een condoom of iets in ieder geval MOET gebruiken om niet zwanger te raken. Daarnaast ben je dan dus ook altijd beschermd tegen soa’s (mits je dus een condoom gebruikt). Kijk, er zijn genoeg vrouwen die de pil vergeten te slikken of onregelmatig omgaan met de pil.. Een man denkt daar vaak niet aan en gaat er van uit dat een vrouw ‘de pil wel slikt’. Nou, mannen: ik zou hier ten eerste niet van uit gaan en ten tweede jezelf behoeden voor soa’s. Maar daar kan ik weer hele andere blogs over schrijven.

De nadelen van het stoppen met de pil

– Puisten, helaas kreeg ik na het stoppen met de pil hele rare puisten aan de zijkant van mijn hoofd. Het is nog steeds niet weg en het zijn hele vage plekjes (je ziet ze alleen niet, thank god). Mijn collega zei dat ze dit ook had tijdens haar zwangerschap, dus het heeft wel degelijk met je hormonen te maken. Ik heb daarnaast ook hele mini puisten gekregen op mijn rug.. Die had ik dus ook nooit, hallo niet chill! Die zijn inmiddels wel een stuk minder, maar het is wel een bijkomend nadeel.
– Ongesteld worden, je wordt gewoon letterlijk elke maand ongesteld. Je kan het niet uitstellen, nee want het is de natuur. Dat is vervelend en verrot, I know. Ik kan het wel dealen, want ik heb daar nooit last van.. Maar er zijn zat vrouwen die de pil slikken en daar enorm veel baat bij hebben omdat ze zo’n afschuwelijke ongesteldheidsperiode hebben. Thank god dat dan de pil er is!
– Zwanger worden, jep een condoom is gewoon niet 100% betrouwbaar én de pil zelf ook niet. Stel je gebruikt het beide: jep dan ben je wel goed bezig. Het is gewoon lastig seks hebben als je geen anticonceptie hebt… Ik heb ook gehoord dat mannen het eng vinden om seks te hebben met een vrouw die NIKS gebruikt qua anticonceptie. Het is dus wel echt een dingetje in de maatschappij. Andere voorbehoedsmiddelen kan je ook gebruiken: spiraaltje, prikpil of NUVARING. Het ligt een beetje aan wat je wilt.

EINDCONCLUSIE

Oké, nu ik super veel verteld heb, komt hier mijn eindconclusie! Mijn oordeel is als volgt: Ik vind het voor iedere vrouw een must om een keer te stoppen met de pil (voor minimaal 3 maanden) om zo te ervaren hoe het is om zonder ingeslikte hormonen door het leven te gaan. Je weet anders gewoon niet wat het met je lichaam doet.
– Een vrouw zonder vriend/man zou gemakkelijk kunnen stoppen met het slikken van de pil. Je hebt dan zelf volledig de touwtjes in handen en je denkt misschien ook beter na voordat je met jan en allemaal het bed in duikt 😉
– Stel je hebt een vriend, dan zou je dit gewoon een keer moeten voorleggen om te kijken hoe hij hierover denkt.
Ik denk daarnaast wel dat de pil een fijn en goed middel is voor alle vrouwen in de wereld. Het maakt het leven een stuk makkelijker, maar je het verdooft wel je ‘sensuele gevoelens’, dus je nesteldrang eigenlijk. Dat is jammer, de pil zou juist ervoor zorgen dat je seks kan hebben, maar daarnaast verdooft het juist die gevoelens.. VREEMD! Ik ga toch weer de pil gebruiken (ik heb toch nog een voorraad) voor een tijdje totdat ik naar de huisarts ga voor iets anders!

Heb jij vragen over het stoppen met de pil of zou je willen weten hoe mijn ervaringen zijn? Stel ze hieronder of stuur mij een bericht via dit contactformulier!

Advertenties