Over drie dagen mag ik ein-de-lijk in het vliegtuig stappen om vervolgens te landen in een gehele andere wereld, namelijk Hanoi, Vietnam. Wanneer je zo’n reis boekt (5 maanden geleden) denk je “Goh, dat duurt nog wel even” en dan ineens BAM is het zo ver. Heel eerlijk, de zenuwen beginnen toch wel aardig te komen.. Het zijn wel van die fijne zenuwen. Zo van ‘eindelijk gaat er weer iets tofs gebeuren in mijn leven’. Het saaie kantoor verruil ik voor een avontuurlijk leven waarin niets vast staat. Hoe mijn reis eruit gaat zien zal ik je vertellen!

Drie weken in Vietnam genoeg?

Toen ik mijn trip boekte, wist ik nog niet dat ik zou stoppen met mijn huidige werk. Dit betekent dat mijn trip naar Vietnam een karige drie weken duurt in plaats van vier weken. Ik heb mijn vliegtickets geboekt via Supersaver en mijn return ticket omboeken kost minimaal 300 euro. Helaas kon ik dat momenteel niet betalen dus heb ik besloten om ‘gewoon’ drie weken naar Vietnam te gaan. Wat kan je in die drie weken doen? Nou, mijn planning is VOLLE BAK!

Mijn geplande route

– Hanoi – een of twee dagen hooguit
– Sapa – homestay en een trekking door de bergen
– Halong Bay – deze skip ik als het weer slecht is. Het is een kneiter dure tour en erg toeristisch.
– Vinh – hier wil ik het Phong Nha – Ké park bezoeken
– Hoi an – dé plek: vergelijkbaar met Pai, Thailand (hoorde ik)
– Nha Trang  – Vanuit daar wil ik naar de zandduinen Mui Né (schijnt nog best ver te zijn)
– Ho Chi Minh – vanuit HCMC vlieg ik terug naar Hanoi
Volgens mij is deze route wel ambitieus, maar als je veel wilt zien in drie weken dan moet je daar wat voor over hebben. Een voordeel van reizen in Vietnam is dat je gemakkelijk met een nachtbus of nachtrein grote afstanden kan overbruggen. Daarmee bespaar je ten eerste op een overnachting én kom je ook nog eens op een hele andere locatie aan. Een nadeel hiervan is wel dat ik niet met een motor door het prachtige landschap van Vietnam ga reizen. Wellicht hier ik nog een scootertje om een deel van mijn route mee af te leggen; who knows.

Wat neem ik mee?

Natuurlijk is het een uitdaging om zo min mogelijk mee te nemen. Het geeft je nóg meer vrijheid als je écht weinig bij hebt. Helaas ben ik een vrouw. Vrouwen hebben iets met kleding. Waarom dit zo is: geen idee. Het betekent dus dat ik met een minimale uitrusting de dagen door moet gaan komen. Ik heb dus gewoon casual shortjes en tops bij zodat ik alles met elkaar kan matchen. Nou, erg handig du en fijne info om te weten, maar wat neem ik nu echt mee:
Rugzak (handbagage, Dakine 20L)

dakine hawaii – Creditcard
– Pinpas + Random Reader
– iPhone + oplader
– Oordopjes
– Paspoort
– Vliegtickets
– Zonnebril
– Vliegtuig plugje voor mijn oordopjes (hiermee kan je je eigen oortjes gebruiken in ’t vliegtuig)
– Autorisatiebrief visum, 25 dollar voor visum en 2 pasfoto’s voor visum
– Digitale camera
– Lonely Planet Vietnam
– Reinigingsdoekjes
– Boek voor onderweg
– Nek portemonnee (ideaal voor als je niet beroofd wilt worden)
Backpack (Nomad 55L)nomad – Bh (2 stuks) & onderbroekjes (zoveel mogelijk)
– Bikini
– Trui met capuchon
– Shorts (3 stuks)
– Chill broek (zo’n haremding)
– Sarong (handdoek)
– Slippers
– Sokjes (4 paar)
– Pyjama (shortje plus topje)
– Jurkjes (hooguit 2 stuks)
– T-shirts (2 stuks)
– Tops (3 stuks)
– Mascara, reinigingsdoekjes, scheermesje
– Tandenborstel en tandenpasta (klein formaat)
– Shampoo (2 in 1 zodat je maar 1 fles mee hoeft te nemen)
– All stars (zwarte)
– Nikes (ideaal voor trekking)
– Paracetamol en ibuprofen
– Deet (tegen de muggen)
– O.R.S. zoutoplossing en diarreeremmers (you need it)
– Zonnebrand
– Denver camera + oplader (dit is een action camera!)

Wat ik aan doe in het vliegtuig

Je weet nooit of het warm of koud is in het vliegtuig. Het is eigenlijk nooit perfect en aangenaam. Ik heb het of mega koud of mega warm. Heel belangrijk om daar je outfit op af te stemmen. Bedenk ook dat op plaats van bestemming het vaak een heel ander klimaat is dan in Nederland. In Vietnam is het schijnbaar kneiter heet en ellendig vochtig. Hierdoor is het dus ook benauwd en heb je binnen no time een zweetkont (lekker he, zo’n zweetkont). Oke, maar wat doe ik aan:
– Zo’n chille zwarte broek die niet te strak zit
– Shortje voor onder de broek: dan kan ik gelijk die lange broek uittrekken op het vliegveld in Vietnam
– Wijd topje
– T-shirt over het topje
– Trui met capuchon
– Nikes MET sokken
Dat doe ik aan. Volgens mij is het een vrij sportieve outfit, maar het zit lekker én het is warm/koud genoeg.