Nee, ik heb geen heimwee. Echt niet! In ieder geval niet naar huis. Naar thuis verlangen is wat dat betreft juist het tegenovergestelde van hetgeen wat mijn soort van heimwee beschrijft. Je kunt het het beste vergelijken met heimwee hebben naar een bijzondere en vooral zonnig & vrolijke plek waar je bent geweest. Ik noem het ook wel ‘omgekeerde heimwee’. Juist van thuis weg & terug naar die ene plek…

Dicht tegen een winterdepressie aan

Die ene plek, waar ik momenteel onwijs naar verlang, is voor mij momenteel op het strand ergens in Thailand of Vietnam (of ergens anders in de wereld waar het minimaal 20 graden is en waar ik zonder winterjas, trui en laarzen rond kan huppelen). Elke dag weer bedenk ik me hoe het zou zijn als ik daar weer een paar uurtjes zou kunnen doorbrengen. Ik zie mijzelf al zitten tussen de lokale bevolking, in de zon met een lekkere portie loempia’s vergezeld met een koud biertje. Jammie! Het is een verlangen dat dagelijks groeit. Dit is wellicht niet onbegrijpelijk met deze koude en donkere dagen in Nederland. Ik moet zeggen dat ik de kou best wel kan handelen, maar opstaan én thuiskomen in het donker zonder enige zonlicht is voor mij niet te doen! Volgens mij zit ik dicht tegen een ‘echte’ winterdepressie aan. Oei oei, niet vreemd dat ik dus lijdt aan het fenomeen van omgekeerde heimwee.

Hoe doorsta je de winter?

Het lastige hieraan is dat je deze hele winter met daarbij alle narigheden MOET accepteren. Je kunt er niet omheen of langs of negeren. That’s the way it is hier in deze laaglanden: je bent gedoemd om deze winter kei hard te creperen. In Nederland is het verschil van winter en zomer zo intens groot dat heel mijn lichaam hier negatief op reageert. In de zomer ben ik actief, vrolijk en avontuurlijk, maar in de winter ben ik moe, chagrijnig en saai. Ik heb nergens zin in en dat heeft dan weer negatieve gevolgen op mijn activiteiten en sociale contacten. Het enige wat ik kan doen is hopen dat december, januari én februari zo snel mogelijk voorbij knallen… Dus verstand op 0 en gaan! Hierna kan ik weer intens genieten van de eerste zonnestraaltjes van de lente. Mijn hemel, ik ga bijna kwijlen als ik het hierover heb.

Tips in verband met een eventuele winterdepressie

– Op deze website kun je zien hoe laat de zon opkomt en ondergaat. Wil je dit wel? JA! Oké, het is wel een beetje deprimerend als je ziet waar wij ons momenteel bevinden… Lees: nog niet eens voorbij de kortste dag van het jaar. Toch biedt het je ook een soort van hoop! Zo zie je bijvoorbeeld dat eind december de dagen alweer langer beginnen te worden. FEEST!
– Werk je fulltime? Probeer dan in de pauze naar buiten te gaan. Het is misschien wel koud, maar pak toch even een halfuurtje buitenlucht en zon mee. Ook als het bewolkt is, pak je vitamine D mee (dat heb je nodig!). Als je de hele dag binnen zit én daarnaast ook nog eens in de auto naar je werk gaat, voel je je niet snel beter en word je moe, depressief en ellendig.
– Denk je dat je vitamine D te kort hebt? Afijn, dat is bijna onmogelijk als Nederlander zijnde. Het zit namelijk ook in onze voeding, met name in bijvoorbeeld margarine. Toch kan het voelen alsof je wel een tekort hebt aan dit ‘vrolijk makende’ vitamine. Tip! Ga dan naar een zonnebank met vitamine D (yeah die zijn er!). Het voelt alsof je eindelijk weer een keer in de overheerlijke zon ligt. Daarnaast word je witte tint opgepept én krijg je dus een portie vitamine D binnen. Twee vliegen in één klap!
– Probeer ook in de avond wat te gaan doen. Vooral als je thuiskomt in het donker is de bank een aantrekkelijk meubelstuk. Ik heb ervaren dat je van door een hele avond op de bank te hangen ook niet vrolijker wordt. Wat wel helpt in je winterdepressie is bijvoorbeeld ’s avonds na je werk afspreken met vrienden. Ga op pad en overwin je moeheid!
– Huilen, snikken, janken en depressief zijn IS toegestaan! Je moet jezelf ook gewoon een avond vol ellende en depressiviteit gunnen. Ik zeg wel EEN avond. Dus ga niet een maand zielig en ellendig doen waar je vrienden en collega’s bij zijn. Ga lekker in je eentje janken en genieten van je slechte humeur. De dag erna is alles beter!