Somewhere far far away… liggen een aantal paradijselijke eilandjes midden in de Grote Oceaan ten zuiden van Kirbati en ten noorden van Fiji en Wallis en Futuna en ten oosten van de Salomonseilanden. Snap jij het nog? Deze plek is één van de meest afgelegen plekken ter wereld en heeft slechts 10.000 inwoners! Toen ik de aflevering van Reizen Waes zag over deze bijzondere plek en hoorde dat dit het eerste land is dat zal verdwijnen door klimaatopwarming, besloot ik er een blog aan te wijden: Tuvalu!

tuvalu-location-map

Wat weten we over Tuvalu

Tuvalu is een land bestaande uit 9 eilandjes die allemaal hun eigen naam hebben. Het grootste en dichtstbevolkte eiland is Funafuti. Rondom dit eiland ligt de grootste lagune van het land (275km2). Echt een plek waar je je snorkeltje uit je backpack kunt trekken dus. De bevolking van Tuvalu leeft een simpel en rustig leven. De Tuvaluanen spreken Engels én Tuvaluaans. Ideaal dus als je daar een weekje wil neerploffen: iedereen verstaat je! Er is weinig toerisme, want het is vrij lastig om het land te bereiken. Op Funafuti zijn slechts zes pensions en één hotel. Veel keus is er dus niet. Buiten Funafuti kun je geen andere commerciële accommodatiegelegenheden vinden. Wellicht is slapen op het strand wel een optie. Een retourtje naar Funafuti vanaf Amsterdam is erg prijzig. Je moet diep in de buidel tasten, want het kost al gauw ruim 2.000 euro om op en neer te vliegen. Daarnaast ben je ongeveer 3 dagen onderweg om er te komen. Je moet er dus veel voor over hebben, maar een paradijs zonder toerisme ligt dan wel op je te wachten.

7838027336_806b716b1b_k

Klimaatopwarming

In het programma Reizen Waes komt naar voren dat Tuvalu het eerste land is dat volledig zal verdwijnen door de huidige klimaatopwarming. Dit komt doordat het hoogste punt van het eiland slechts 4 meter hoog is. Het waterpeil stijgt een aantal millimeter per jaar, maar de Tuvaluanen merken dit al jaarlijks erg goed. Zo komt – door onder andere storm en regenval – het zeewater erg hoog te staan waardoor stukken van het eiland verdwijnen. Wie een bezoek wilt brengen aan deze bestemming zal dus vaart moeten maken! Erg jammer, want het is een prachtige bestemming waar ik graag naartoe zou willen.

flag_of_tuvalu-svg

tuvalu-island-5

tuvalu_funafuti_atoll_beach

Ben jij hier al ooit geweest? Laat het mij weten!