Iets waar ik toch wel dagelijks mee bezig ben, is gezonde voeding. Wat is er nu eigenlijk slecht of goed voor je? Welke healthy queens of kings kan wel/niet vertrouwen? Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer, want de één zegt het tegenovergestelde van de ander. Dit item gaat over ‘E-nummers’, welke moet je nu écht vermijden?

Wat zijn E-nummers?

Om het even kort toe te lichten: E-nummers zijn hulpstoffen die zijn goedgekeurd de Europese Unie: denk aan kleurstoffen, glansmiddelen, conserveermiddelen, emulgatoren, smaakversterkers en zuurregelaars. Op deze Wikipedia pagina zie je hoeveel E-nummers er zijn! Ik schrok er een beetje van, maar hulpstoffen zijn meestal nodig om het voedsel vers te houden. Helaas worden E-nummers ook gebruikt om bijvoorbeeld zalm een mooie roze kleur te geven terwijl dit niet van nature zo zou zijn. Vandaar dat ik wil toelichten welke E-nummers je zou moeten vermijden. Lees dus snel verder.

Kunstmatige zoetstoffen (E951)

Iets wat je veel terug vindt in light of suikervrije producten is het E-nummer E951, oftewel aspartaam. Wat ik erover heb gelezen, is niet veel goeds. Het zou zelfs kankerverwekkend zijn! Deze hulpstof heeft een flinke lijst met bijwerkingen waaronder hoofdpijn, misselijkheid, diabetes, depressie of hersentumoren. Nu ben ik niet iemand die dit a-la-minute voor de volle 100% zou vermijden, maar be aware.
Dit vind je terug in: light of suikervrije frisdrank (Coca Cola Light, Coca Cola Zero), suikervrije kauwgom, bakkersproducten (brood bijvoorbeeld), ontbijtgranen, pudding, ijsthee en zelf in tandpaste. Ga dus gewoon voor een normaal glaasje cola mét suiker!

Glucose-Fructosesiroop (HFCS 90, HFCS 55, HFCS 42)

Een andere hulpstof is de volgende: Glucose-Fructosesiroop. Het klinkt al als suiker en het is een kunstmatige zoetstof die ongeveer in alle bewerkte voedingsmiddelen zit. Met dit middel weet je zeker dat je een paar kilo gaat aankomen! Het middel verhoogt namelijk je cholesterolgehalte en dat draagt bij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld diabetes.
Dit vind je terug in: bijna alle bewerkte voedingsmiddelen, brood, snoep, gezoete yoghurt, slasauzen, blikgroenten en ontbijtgranen. Probeer dus zo min mogelijk bewerkt eten te eten. Logisch, maar ga het maar eens proberen…

Monosodium Glutamaat (MSG / E621)

Afgekort MSG is een aminozuur. Het werkt als volgt: het is een stof die de cellen overmatig activeert tot het punt waar ze beschadigd of vernietigd worden. Holy moly, dit klinkt dus vrij heftig als je het mij vraagt. Onderzoek toont aan dat als je regelmatig MSG binnen krijgt dit kan leiden tot depressie, oogbeschadegingen, vermoeidheid en hoofdpijn. Ai, dit middel kun je dus ook beter bewaren.
Dit vind je terug in: Chinees eten (Chinees Restaurant Syndroom), veel snacks, chips, koekjes, kruidenmengsels, de meeste soepen van Campbell, diepvriesmaaltijden, vleeswaren.

Transvetten

Transvet wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren en te verlengen. Schijnbaar behoort dit tot de gevaarlijkste stoffen die je kan eten. Transvet wordt gevormd bij een proces dat hydrogenatie wordt genoemd, en zit in gefrituurde fast food en bepaalde bewerkte voedingsmiddelen die zijn gemaakt met margarine of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën. Talloze onderzoeken laten zien dat transvet het LDL cholesterolgehalte verhoogt en het HDL (“goede”) cholesterol verlaagt, het risico op hartaanvallen, hartziekten en hersenbloedingen doet toenemen en bijdraagt aan een verhoogde kans op ontstekingen, diabetes en andere gezondheidsproblemen. In Denemarken zijn oliën en vetten die meer dan 2 procent transvet bevatten verboden, een maatregel die gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën doeltreffend verbiedt.
Dit vind je terug in: Margarine, chips, crackers, bakkersproducten en fast food.

Kleurstoffen in voeding

Onderzoeken tonen aan dat kunstmatige kleurstoffen, die in frisdranken, fruitsappen en slasauzen zitten, kunnen bijdragen aan gedragsproblemen bij kinderen en tot een sterke verlaging van het IQ kunnen leiden. Niemand wilt minder intelligente kinderen toch?! Voor de nummers E133 en E124 moet je zeer goed uitkijken. Deze zijn schijnbaar kankerverwekkend en kunnen chromosoombeschadiging veroorzaken. Schijnbaar is nummer E133 al verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk.
Dit vind je terug in: Snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding.


Natuurlijk kun je niet alle E-nummers vermijden, maar het is wel verstandig om hier met regelmaat op te letten. Heb je nog aanvullingen en/of vragen met betrekking tot dit blog? Laat het hieronder weten!