De zomer is nog niet voorbij of ik begin me al aardig zorgen te maken over de komende periode, namelijk de aantocht van herfst en uiteindelijk de winter. Ik ben namelijk nogal snel depressief aangelegd in de wintermaanden. Het is gewoon zo dat ik nogal angstig ben voor de dagen zonder zon…

Stel je die eerste winterdag eens voor

Weet je wel, die dagen dat je opstaat en met zijn allen in het donker in de spits zit in de trein of auto. Je kijkt elkaar aan, maar een kleine glimlach kan er op zo’n ochtend niet echt van af. Iedereen denkt ‘hell no’ en ‘lag ik nog maar in dat warme bedje thuis’. Je wallen trekken ook niet bij, want dat doen ze pas wanneer het officieel ochtend is. Officieel ochtend is het wanneer de zon zich laat zien en laat dát nou net het probleem zijn. De zon is vele uren later in de winter. Dat kenmerk in combinatie met koude en vooral grijze dagen, maakt mij een hopeloos depressief persoon in deze wintermaanden. Dit jaar heb ik besloten om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op deze periode zodat ik vrolijk en positief de winter door kom! Ik zal strijden tegen alles wat simpelweg klote is aan de winter! Lees verder voor mijn drie ‘Winter? Pak-aan tips!’.

Winter? Pak-aan-tip 1 – Koop een wake-up light

Het moeilijkste aan de winter is het opstaan in de ochtend. Net zoals wij heeft de zon het ook moeilijk om zich te vertonen en dat maakt het niet makkelijker voor ons. In de lente hoor je de vogeltjes fluiten en is je biologische klok ingesteld op vroeg in de ochtend. In de winter hoor je misschien een kachel fluiten en is je biologische klok ingesteld op halverwege de ochtend. Het vroeg naar je werk gaan, is echt niet te doen. Hoe je ervoor zorgt dat je met gemak uit bed kunt komen, is met een wake up light. Een wake up light zorgt ervoor dat de zonsopgang, zoals die hoort te zijn, wordt nagebootst. Dit doet zo’n wake up light door een combinatie van licht en geluid zodat je op een natuurlijke manier gewekt wordt. Een Philips wake-up light heb je al vanaf €59,00 euro! Een ander alternatief is een Beurer wake-up light, die heb je nu in de aanbieding voor €24,05 via Athleteshop!

Ik ga dit jaar een Philips wake-up light kopen zodat ik ook fris en fruitig uit de veren kan!

Winter? Pak-aan-tip 2 – Ga elke dag naar buiten

De buitenlucht geeft ons meer dan je denkt. De donkere dagen zijn lastig, want meestal is er niets aantrekkelijks om voor naar buiten te gaan. Toch is het belangrijk om overdag minimaal een half uurtje wat vitamine D op te pikken. De frisse lucht is ook goed voor je hersencellen, want daardoor heb je nog een beetje voldoende zuurstof waardoor ze normaal functioneren (zeer belangrijk dus!). Mijn streven is om zoveel mogelijk in de lunchpauze naar buiten te gaan. Ik wandel dan het liefst een half uur waardoor je ook nog eens endorfine, het gelukshormoon, aan maakt. Dus tip 2: ga naar buiten en doe iets actiefs zodat je de nodige vitamine D kan opnemen!

Winter? Pak-aan-tip 3 – Eet zoveel mogelijk vette vis & eieren

What the hell is dit voor een tip?! Vette vis & eieren eten en daarmee jezelf happy de peppie voelen in de winter. Ja, dat schijnt dus écht zo te zijn. In eieren en vette vis (zoals zalm en makreel) zitten veel vitamine D en je kunt dus het vitamine D tekort compenseren met deze producten. Ga er dus lekker van genieten en eet zoveel mogelijk ZALM! YAMMIE!

Eindconclusie: Omarm de winter en vermijd negatief gezever!

En als laatst wil ik het volgende kwijt: de winter is gewoon klote, maar ga vooral niet mee in de negativiteit van mensen om je heen. Het IS nu eenmaal winter een keer per jaar en daarmee moeten wij allemaal dealen. Hetgeen wat het nog lastiger maakt, zijn alle negatieve uitspraken in je omgeving: “Regent het nu alweer?”, “Wanneer wordt het weer lente?” en “We kunnen nooit meer naar buiten” moet je negeren. Ga eens positief om met de winter en denk aan alles wat leuk is: schaatsen, je mooiste winterjas aan, lekkere dikke truien waarin je kan verdwijnen, elkaar knuffelen om warmer te worden, warme chocolademelk en noem maar op! Zo lang jij maar positief in de winter staat, komt het vast allemaal goed!

Advertenties