“Help ik wil vooraan in de rij staan!”

Als ik ’s ochtends op het station sta, vermaak ik me uitmuntend door het aanzien van de bekende ‘kippen zonder koppen’ om mij heen. De gestreste medemens staat autistisch elke ochtend op hetzelfde tijdstip op precies dezelfde plek te wachten op het arriveren van de trein. Dit fenomeen is iets wat mij elke dag fascineert. Hoog tijd om de uitdagingen van het openbaar vervoer met u te bespreken. In dit eerste artikel beschrijf ik uitdaging nummer 1:

“Help ik wil vooraan in de rij staan!”

Herkent u deze gedachte wanneer u de trein ziet arriveren? Het reizende publiek weet als geen ander een sprintje van gemiddeld tien meter te trekken, zodat zij zichzelf als eersten de trein binnen kunnen wurmen. Hoe dichter de trein nadert, hoe meer men gehaast en gestrest als kippen zonder koppen richting de nog niet stilstaande deuren bewegen. Vrijwel hilarisch is het wanneer men nog enkele meters mee moet lopen met een zeer langzaam rijdende trein. Stap voor stap volgen de echte OV reizigers onder ons op de voet wanneer de trein zal remmen. Zij zijn gefocust om, met enige assertiviteit, die gewilde zit plek te bemachtigen. Het lijkt wel alsof op elke NS stoel een cheque ligt van zeer hoog geldbedrag. Het bemachtigen van een plek gaat dan ook niet zonder enige slag of stoot. Hier komen weleens linkse hakjes of sneaky zijwaartse elle bogen bij kijken. Kortom, een ware jungle waarin u moet overleven dus.

Let op! U heeft twee opties bij deze uitdaging:

  1. U blijft netjes en beleefd, zoals een goed opgevoed mens zou zijn, integer wachten totdat u de trein kunt betreden. Het risico wat u loopt als u deze optie kiest is dat u geen zit plek heeft. U zult dus een staande plek moeten bemachtigen. Mijn advies zou zijn om er in ieder voor te zorgen dat u zichzelf ergens aan kan vasthouden. Op die manier kunt u de treinreis keurig overleven.
  2. U gaat de strijd aan met uw medereizigers zodat u zo snel mogelijk de trein kan betreden. Het risico hiervan is dat u niet geliefd zal zijn onder uw medemens. Wellicht krijgt u boze blikken uw kant of erger: u krijgt een negatieve opmerking naar uw hoofd geslingerd. Iets in de trant van: “HALLO, doe eens even normaal gast”. Dat zou zomaar kunnen gebeuren. Toch kunt u dan wel gebruik maken van een prachtige zit plek (waar die cheque van een hoog bedrag niet op terug te vinden is).

Het is geheel aan u om voor één van de twee opties te gaan. Ik ben zelf het type dat standaard voor optie 1 gaat. Mijn karakter leent zich namelijk niet voor het duwen en trekken in de vroege ochtend. Geef mij maar privé staan ruimte zodat ik even ‘all by myself’ kan genieten van wat heerlijke muziek. Die kippen zonder koppen blijven toch wel door rennen!

In de volgende artikelen worden nog drie andere uitdagingen besproken waaronder:
Uitdaging 2: Hoe zorg ik dat er niemand naast mij komt te zitten?
Uitdaging 3: Hoe maak ik mezelf onzichtbaar?
Uitdaging 4: Hoe zorg ik dat ik niet naast iemand kom te zitten?