“Hoe maak ik mijzelf onzichtbaar?”

Als ik ’s ochtends op het station sta, vermaak ik me uitmuntend door het aanzien van de bekende ‘kippen zonder koppen’ om mij heen. De gestreste medemens staat autistisch elke ochtend op hetzelfde tijdstip op precies dezelfde plek te wachten op het arriveren van de trein. Dit fenomeen is iets wat mij elke dag fascineert. Hoog tijd om de uitdagingen van het openbaar vervoer met u te bespreken. In dit derde artikel beschrijf ik uitdaging nummer 3:

“Hoe maak ik mijzelf onzichtbaar?”

Het leven komt en staat met pieken en dalen. Dat geldt eigenlijk voor het gros van de populatie. Wanneer u zich in een dal bevindt, is het weleens prettig om tijdelijk van onze aardkloot te verdwijnen. Laat ik hierbij vermelden dat ik dit uiteraard spreekwoordelijk bedoel. Ik wil u natuurlijk op geen enkele manier op depressieve gedachtes jagen.
Afijn, wanneer u zich in een zwart en diep dal bevindt, is het al helemaal niet gewenst om u zich onder het reizend publiek te moeten mengen. U barst paniekerig in tranen uit wanneer u alleen al denkt aan de overvolle coupés en het groot aantal reizend volk wat met u mee reist. Dat vind ik volstrekt begrijpelijk. In zo’n situatie is het belangrijk om uzelf onzichtbaar te kunnen maken. Graag help ik u door u een aantal strategieën voor te leggen zodat u, ook tijdens de diepe dalen van het leven, met een gerust hart de trein of bus kan betreden.
Een side note! Helaas moet ik u verklappen dat u nooit in zijn geheel onzichtbaar kunt zijn. De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter heb ik nog nergens op de kop kunnen tikken en ook geen enkel ander middel heeft ervoor gezorgd dat ik in het niets oploste. U zult het toch moeten doen met de volgende vier opties.

Let op! U heeft vier opties bij deze uitdaging:

  1. Wanneer u elke dag met de trein reist, weet u als geen ander hoe het interieur van de trein eruit ziet. Camoufleer uzelf met een outfit en accessoires in precies dezelfde kleuren als het interieur. Bedenk vooraf of u een zit- of sta plek heeft zodat u daar uw outfit op kan matchen. Vergeet niet om af en toe een oud kauwgompje op uw outfit achter te laten, die vindt u natuurlijk ook terug in het interieur!
  2. Een vrij effectief middel is om uzelf voor te doen als een bijzonder saai persoon. Wat ik hiermee bedoel is dat u in dermate saai moet zijn, dat u op geen enkele manier opvalt. Ga voor een grijze outfit van top tot teen en laat uw haar lekker los langs uw gezicht hangen. U zult ervoor moeten zorgen dat u op geen enkele manier emotie toont. Een glimlach of een fronsende wenkbrauw kan u wel eens verraden dat u toch niet zo saai bent als men op het eerste gezicht denkt.
  3. Een zeer simpele manier is de volgende: Wanneer u een plek heeft bemachtigd in het openbaar vervoer (chapeau voor dat!), sluit u uw ogen tijdens de reis. Dit lijkt een ineffectieve methode, maar uiteindelijk heeft u hierdoor het idee dat u zich nergens bevindt. U draait als het ware uw onzichtbaarheid om. Gebruik hierbij een aantal geluiddempende oordoppen en voila! Een geslaagde strategie!
  4. Sluit uzelf op in het toilet of zorg dat u ergens in een hoekje afgezonderd van de personen om u heen kan staan. Ik kan u niet verzekeren dat deze methode effectief is. De conducteur doet uiteraard ook zijn/haar best om u als reiziger te controleren op uw vervoersbewijs. U gedeisd houden op het toilet is al vrij snel een verdachte plek. Een andere optie is om uzelf op te vouwen bovenin het bagagerek. Dit lukt alleen met een bepaalde lenigheid plus snelheid.

Een diep dal doorstaan is uiteraard een dagelijks fenomeen voor onze populatie. Ikzelf heb vaak, in tijden van een diep dal, zeer pijnlijke momenten gehad tijdens het treinreizen. Bij deze wil ik kenbaar maken dat ik vooralsnog voor strategie nummer drie heb gekozen. Mijn redmiddel voor zwarte dagen worden versoepelt door het gebruik van ‘in- ear’ oordoppen. Ik plug de oordoppen in mijn telefoon en oren, daarna zet ik het meeste depressieve nummer van Eddy Vedder op en draai het volume op maximaal. Op die manier ben ik afgesloten van de reizigers om mij heen en kan ik heerlijk in een isolement raken! Ook kies ik ervoor om op de trap te gaan zitten zodat ik als eerst uit de trein kan sprinten.
Echt onzichtbaar zijn, ben ik nooit geweest. Ik negeer het volk om mij heen en ook u zult dit onder de knie moeten krijgen. Alleen dan, is succes gegarandeerd! Veel succes!

In het volgende artikel wordt de laatste uitdaging besproken:
Uitdaging 4: Hoe zorg ik dat ik niet naast iemand kom te zitten?

Bekijk ook de vorige uitdaging (1): Help ik wil vooraan in de rij staan!
Bekijk ook de vorige uitdaging (2): Hoe zorg ik dat er niemand naast mij komt te zitten?!